RX1-069

Top Secret Project Cars – Nissan GC35 GT-R?

Hmmm… so, artikel kali ni aku nak tunjuk kat korang sebuah kereta yang mantap; baik dari segi fizikal dan jugak rohaniah… kalu keta jer cantik tapi tak bleh blah, x besh laaa, takpon enjin macam pelesit tapi rupa mcm besi buruk pon buang karan jer… awek tak pandang pon.

Kereta2 jdm (jdm – dari jepun) mahupon konti (continental – kereta yg dari europe) masing2 mempunyai tuner-tuner popular bagi setiap pengeluar2 kereta. Merc dgn Brabus dan AMG; BMW dgn AC Schi****** (aku malas nk eja), Porsche dgn Gembala, Toyota dgn TRD, Nissan dgn Nismo dan banyak lagi laaa…

Tapi tahu kah korang terdapat garage2 lain yang turut memeriahkan modifikasi kereta. Kalau di malaysia ni mcm powercube la… Antara garage2 yg popular adalah Top Secret. Encik Nagata merupakan pemilik Top Secret yang mana mereka sering melakukan inovasi yang cukop gila2… kalau tak salah aku, aku pernah tgk toyota supra di ubahsuai sampai nampak mcm lamborgini di bahagian depan dan enjin dia plak aku tak ingat guna enjin aper… nanti free2 aku cari gambar nyer

Top Secret mmg terkenal dgn kaler gold dan untuk beberapa kereta baru2 ni, diorang kluar pulak keta kaler putih… huhuhu diorang dah boring kot dengan kaler gold

Keta kt bawah ni, ia lebih dikenali sebagai nissan GC35. Dan ia menggunakan enjin 3.5 liter V6. Chasis keta ni sama dgn Nissan Fairlady (enjin pon rasanya sama). Keta ni merupakan salah satu keta idaman aku tapi sbb tak mampu dari segi roadtax (road tax keta ni kalau kt malaysia mmg mahal nk gila mau dekat RM2k ++ setahun sbb enjin 3000 cc ke atas) membuatkan aku letak keta ni last dalam list… Pada asalnya, keta ni mmg ada x der turbo sebab enjin NA dia pon dah boleh blah dah…. (try cari kt youtube). Buat pengetahuan korang, Nissan x pernah bawak keluar model GT-R utk model nih… tak macam skyline. So, kalau aku beli keta ni lpas tu letak emblem GT-R, kira mcm loser gak aaaa… tapi keta kt bwh ni bukan letak logo GT-R suka hati dia jaaa… muahahaha >:D


Meh sini kita tgk apa ada bawah bonet keta nih.

Seperti yg aku dah citer tadi, keta ini yg pada asalnya dilengkapi enjin 3.5L V6 dgn kod enjin VQ35DE telah digantikan dengan enjin 4.5L V8 dengan kod enjin VK45DE dari Nissan Cima.

 
RX1-013
 
Manakala sistem suspensi kereta ini pula menggunakan Air Suspension dari Roberuta

 

RX1-252

 

 

Mari kita lihat beberapa gambar lagi:

 

 RX1-123  RX1-174 RX1-266 RX1-335 RX1-353

 

[ Sumber ]

Leave a Reply