Malaysia F1 Team Name – 1 Malaysia

Sekali dengar, aku macam tak berapa nak setuju sangat… yerlah ekonomi kecoh tak berapa baik… ramai yang tak dapat bonus atau kenaikan gaji akibat kemelesetan ekonomi, minyak 97 pon dah naik harga… aku risau orang ramai akan makin tak puas hati jerr…

Tapi jika dilihat dari sudut lain, idea ni nampak macam menarik… yerla… bukan senang nak beli pasukan F1 yang tengah naik…

Perkara ini akan membantu kita dalam tempoh jangka masa panjang sekiranya segala tenaga tempatan di developed menggunakan peluang yang ada… jangan la buat pasukan malaysia, tapi bagi peluang kt orang luar banyak sgt… tak best lorrr…

Dengan gabungan antara Lotus dan Proton + dana dari company2 yang top dari Malaysia, perkara ini sudah pasti tidak memberi kesan sgt kpd kerajaan… kerana yang bawak kluar duit ni adalah compony yang tgh kencang dengan bisness… jadi soal kerajaan rugi tu x der la kot. Malah ia mungkin memberi kesan baik kpd ekonomi negara…

Berikut merupakan details yang diamik dari F1 official website

Nama syarikat: 1Malaysia F1 Team Sdn Bhd
Nama pasukan: Lotus F1 Team
Negara: Malaysia
Team Principal: Tony Fernandes

Nak lebih detail lagi, korang baca lah link di sini

dan juga di sini

So, soal rugi ker tidak kerajaan itu tak timbul, ini adalah kerana ia ditaja oleh syarikat yang ingin menaikkan brand diorang… ikut suka diorang lah kan

Apa2 pon.. keta mesti best, pit stop krew mesti power, driver pon mesti cekap, team pon mesti gempak.. baru la bleh menang

p/s: aku tgh tunggu Proton F1 edition… mau campro + turbo TD06 .. ngeh ngeh ngeh

2 Comments

  • Faizul Azmil

    September 15, 09 2009 05:12:04

    Dipetik dari paultan.org:

    1Malaysia F1 Team’s principal will be none other than Tony Fernandes himself, with funding coming from the Tune Group, the Malaysian government (through Proton) and a consortium of Malaysian entrepreneurs (names being mentioned include Naza’s SM Nasarudin).

    Read more: http://paultan.org/2009/09/15/1malaysia-1-f1-team-introducing-the-1malaysia-f1-team/#ixzz0RCCSzmaA
    ___________

    Malaysian Govt pun sponsor jugak. Itu yang ade orang emo tu. Wasting taxpayers money katenye. Any comments?

    Aku… bayar tax berape sangat je pun. So belum kesah sangat lagi. Kakakaka.

  • Khairul Shukeri

    September 16, 09 2009 04:53:04

    bagi aku kena details lagi benda ni sebelum kita bang habis-habisan… kalau benda tu mmg buat rugi duit rakyat.. patutla org awam marah

    tapi kalau tak salah aku time nk buat lebuh raya 2 lorong pon ada yang tak setuju…

    nak lebarkan jambatan penang pon kononnya ramai yang tak setuju.. sedangkan org yg lalu hari2 tau la betapa seksa dan bahaya nya (terutama penunggang motosikal) yg guna jambatan penang

    mungkin timing sama kot buat orang tak puas hati.. nak raya, minyak naik, pastu taja F1

    p/s: duit cukai aku mungkin belum mampu beli sebelah tayar f1….

Leave a Reply